πŸ«– Kruiden die je ook in de keuken kunt gebruiken

🌿🍰

  • Citroenmelisse – Heerlijk fris in salades, dressings, vis, of water met fruit.

  • Brandnetel – Licht spinazieachtig, lekker in soep, omelet of door risotto.

  • Venkelzaad – Aromatisch en zoetkruidig, past goed bij brood, curry’s, stoofpotten, wortel en pompoen.

  • Tulsi (heilig basilicum) – Aards en kruidig, vergelijkbaar met basilicum in warme gerechten.

  • Goudsbloem (Calendula) – Wordt ook wel “het arme man’s saffraan” genoemd; mooi door rijst, pasta of salade.
  • Kamille – Zacht en bloemig, lekker in cake, koekjes of infusies voor siroop.

  • Anijszaad – Zoet en kruidig, ideaal voor koek, cake, stoofperen of appelmoes.

  • Rozenblaadjes – Prachtig als decoratie op desserts of in suiker, honing of siroop.

  • Lavendel – In kleine hoeveelheden heerlijk in koekjes, cake of honing (let op: snel overheersend).

  • Blauwe korenbloem – Vooral decoratief op taarten, salades en boterplankjes.


🚫 Minder geschikt om te eten of te koken

Deze kruiden zijn prima als thee, maar worden in de keuken nauwelijks gebruikt vanwege smaak of structuur:

  • Lindebloesem (alleen mild in thee of siroop)

  • Vlierbloesemblad (niet hetzelfde als de bloesem – bladeren zijn zelfs licht giftig, dus alleen de bloemen gebruiken)

  • Tulsi – goed als kruid, maar niet iedereen waardeert de sterke smaak in Europese gerechten.