π« Kruiden die je ook in de keuken kunt gebruiken
πΏπ°
-
Citroenmelisse – Heerlijk fris in salades, dressings, vis, of water met fruit.
-
Brandnetel – Licht spinazieachtig, lekker in soep, omelet of door risotto.
-
Venkelzaad – Aromatisch en zoetkruidig, past goed bij brood, curry’s, stoofpotten, wortel en pompoen.
-
Tulsi (heilig basilicum) – Aards en kruidig, vergelijkbaar met basilicum in warme gerechten.
- Goudsbloem (Calendula) – Wordt ook wel “het arme man’s saffraan” genoemd; mooi door rijst, pasta of salade.
-
Kamille – Zacht en bloemig, lekker in cake, koekjes of infusies voor siroop.
-
Anijszaad – Zoet en kruidig, ideaal voor koek, cake, stoofperen of appelmoes.
-
Rozenblaadjes – Prachtig als decoratie op desserts of in suiker, honing of siroop.
-
Lavendel – In kleine hoeveelheden heerlijk in koekjes, cake of honing (let op: snel overheersend).
-
Blauwe korenbloem – Vooral decoratief op taarten, salades en boterplankjes.
π« Minder geschikt om te eten of te koken
Deze kruiden zijn prima als thee, maar worden in de keuken nauwelijks gebruikt vanwege smaak of structuur:
-
Lindebloesem (alleen mild in thee of siroop)
-
Vlierbloesemblad (niet hetzelfde als de bloesem – bladeren zijn zelfs licht giftig, dus alleen de bloemen gebruiken)
-
Tulsi – goed als kruid, maar niet iedereen waardeert de sterke smaak in Europese gerechten.